Vitaminnak nevezzük, de nem az: valójában egy hormon, ami szinte valamennyi anyagcsere folyamatban részt vesz. A természetes D-vitamin előállítás a bőrben történik, a táplálékkal bevitt előanyagokból, napfény hatására. A vitamin a májban és a vesében alakul át aktív hormonná. Zsírban oldódik, a szervezetben a felesleg elraktározódik.
Melyek azok a folyamatok, amelyekben a D-vitamin részt vesz?
A legismertebb hatása a kalcium-foszfor anyagcserében való szerepe, amely a csontok egészségét szolgálja. A kalcium csak D-vitamin jelenlétében szívódik fel a bélrendszerből, az egészséges csontanyagcserében más hormonokkal együtt játszik főszerepet. Csecsemőkori hiánya a csontok elgörbülését, a koponya deformálódását okozza: ez az angol-kór. Ennek kivédésére kezdték el a csecsemőkori D-vitamin adását. A jó, erős gyermekkori csontozat jó alapot ad a felnőttkori csont egészségnek, ami a legjobb megelőzése a csontritkulásnak. Az izomzat működésében is szerepet játszik: a sejtek erőművének, a mitokondriumoknak növeli az aktivitását.
Jelentős szerepe van a cukorbetegség megelőzésében is, úgy a gyermekkori, mint az idősebb korban kialakuló formában; valamint a veleszületett és a később kialakuló immunrendszer működésében, szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni ellenállásban.
Milyen betegségek megelőzésében játszik szerepet a D-vitamin?
Csak egy kis felsorolás: magas vérnyomás, rosszindulatú daganatok, memória romlás, Alzheimer-kór, csontritkulás, időskori csontvesztés és csonttörés, ízületi gyulladások, gyulladásos bélbetegség. Szinte minden betegség kialakulását fokozza a D-vitamin hiány. Sok betegség esetén találtak alacsony D-vitamin szintet, ami igazolja oki szerepét. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy a kialakult betegségeket gyógyítani is tudja a vitamin pótlása: ez is a megelőzés fontosságát hangsúlyozza.
Általánosságban az mondható, hogy a lakosság D-vitamin hiányos. Az élelmiszerek nem tartalmaznak elég D-vitamint. A légszennyezettség miatt a megfelelő napsugarak kevésbé érnek bennünket. A napsugárzástól való túlzott félelem miatt részben keveset tartózkodunk a napon, részben fényvédő krémeket használunk, ami mind gátja a bőrben történő D-vitamin szintézisnek. Az elhízás szintén vitaminhiányhoz vezet: a zsírban oldódó D-vitamin felhalmozódik a zsírszövetben, és nem jut el a sejtekhez.
Melyek azok az élelmiszerek, amelyek D-vitamint tartalmaznak?
Zsíros halak, halmáj, tojássárgája, tejtermékek, vaj, erdei gombák.
Mikor van szükség D-vitamin bevitelre?
A D-vitamin bevitel minden életkorban, folyamatosan ajánlott:
- Csecsemők számára a Vigantol olaj napi 1 cseppje egy éves korig kötelező, és fedezi szükségletüket. A koraszülött babák igénye ennél nagyobb: ők napi 2 cseppet kapnak.
- Három éves korig napi 2 csepp, majd áttérhetünk a tablettás formára. Ha gyermekünk eleget van nyáron a napon, akkor júniustól augusztusig felfüggeszthetjük a D-vitamin adását. De mivel a D-vitamint túladagolni majdnem lehetetlen, ezért az sem baj, ha folyamatosan kapják.
- Nagyobb gyerekek, serdülők, felnőttek részére a napi adagot lehet egyszerre, hetente vagy kéthetente bevenni, mert a D-vitamin elraktározódik és folyamatosan kerül felhasználásra. A fent említett okokból az elhízott egyének szükséglete nagyobb.
Ne feledkezzenek meg a D-vitaminról, a rendelésen kérjék a recept felírását!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése